ОБЕРЕЖНО – ГРИБИ
За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України усього за 7 місяців 2022 року в Україні зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина.
За оперативним повідомленням від Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, у Київській області зафіксували випадок отруєння грибами. Захворіли двоє дітей (віком 4 і 8 років) і двоє дорослих (віком 18 і 22 роки), їх у важкому стані госпіталізували. Отруєння сталося після вживання страв із дикорослими печерицями. Місце збирання грибів — лісосмуга біля житлового масиву міста. Гриби промили холодною водою та проварили протягом 8 хв., і потім обсмажили з цибулею та морквою до готовності. Наступного дня після вживання страви у постраждалих з’явилися нудота, блювання, діарея. По медичну допомогу звернулися у наступні 1–3 дні після появи симптомів і одразу були госпіталізовані у педіатричне та реанімаційне відділення міської лікарні. Дітей перевели до дитячої спеціалізованої лікарні, де обоє померли наступного дня через важкий стан.
Нагадуємо, що не рекомендовано вживати гриби вагітним, жінкам, які годують грудьми, літнім людям та дітям до 12 років.
В поточному році випадків отруєнь грибами в місті Сміла не зареєстровано.
Гриби – це подарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
– споживання отруйних грибів
– неправильне приготування умовно-їстівних грибів
– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів
– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами, рекомендуються дотримуватись наступних правил, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
ЗАСТЕРЕЖЕННЯ!
– якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не виглядали;
– поблизу транспортних магістралей, на промислових полігонах, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
– невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення – «бульба», оточене оболонкою;
– з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
– ніколи не збирайте пластинчасті гриби – отруйні гриби маскуються під них;
– «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1 – 4 години після вживання грибів ( в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів). Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6 – 48 годин, а смерть настає через 5 – 10 днів після отруєння.
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ:
1.Викличте «Швидку медичну допомогу».
2.Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5 – 6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4 – 5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3.Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс.
4.З’ясуйте, хто вживав гриби разом із постраждалим, проведіть профілактичні заходи.
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Неприпустимо займатися будь-якими іншими видами самолікування.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Якщо у вас немає переконливого власного досвіду, настійно радимо – не збирайте та зовсім не споживайте дикорослих грибів!
Смілянське управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Черкаській області