Щороку в Україні через отруєння грибами потрапляють до лікарні сотні людей.
Найбільша кількість смертельних випадків отруєння дикорослими грибами відбувається через вживання в їжу блідої поганки, але є й інші гриби, що можуть призвести до важкого отруєння та летальних наслідків.
Черкаське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області звертається до жителів та гостей району з проханням ще раз подумати перед тим, як прийняти сумнівне рішення про збір та вживання дикорослих грибів.
Основні причини отруєнь:
– споживання отруйних грибів;
– неправильне приготування умовно-їстівних грибів;
– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами, рекомендуються дотримуватись наступних правил, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
ЗАСТЕРЕЖЕННЯ!
– якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не виглядали;
– поблизу транспортних магістралей, на промислових полігонах, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
– невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення – «бульба», оточене оболонкою;
– з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
– ніколи не збирайте пластинчасті гриби – отруйні гриби маскуються під них;
– «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ:
1.Викличте «Швидку медичну допомогу».
2.Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5 – 6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4 – 5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3.Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс.
4.З’ясуйте, хто вживав гриби разом із постраждалим, проведіть профілактичні заходи.
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ вживати будь-які ліки та їжу, а також алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику. Неприпустимо займатися будь-якими іншими видами самолікування.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Якщо у вас немає переконливого власного досвіду, радимо – не збирайте та зовсім не споживайте дикорослих грибів!
Черкаське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Черкаській області