За результатами моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції ( далі ГКІ), який проведений фахівцями Смілянського відділення Черкаського міськрайонного відділу ДУ « Черкаський ОЦКПХ МОЗ», за 9 місяців поточного року на територіях об’єднаних територіальних громад зареєстровано 23 випадки ГКІ, що в 1,8 разів більше за аналогічний період минулого року. В Балаклеївській СТГ захворіло 8 осіб, Ротмістрівській – 7, Березняківській – 4, по 2 випадки захворювання в Тернівській та Степанківській ОТГ. В структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти складають 73,9 %, сальмонельоз – 26,1. Сальмонельозом захворіло 6 осіб із них 2 дітей ( в минулому році захворювання на сальмонельоз не реєструвались). Основна причина виникнення захворювання на сальмонельоз було вживання сирих домашніх яєць.
Сальмонели – це бактерії, які викликають кишкові інфекції: сальмонельоз і
черевний тиф. Розповідаємо, як запобігти цим інфекціям і що робити в разі
зараження.
Сальмонели живуть у кишковому тракті тварин і людей, тому поширюються разом із
фекаліями через ґрунт, водойми, харчі чи будь-які інші забруднені поверхні.
Симптоми сальмонельозу такі: діарея, біль у животі та гарячка, та бувають випадки і
безсимптомного перебігу цієї інфекції. Перші симптоми з’являються протягом трьох діб після . зараження і тривають до тижня. Втім, можливий і тяжкий перебіг сальмонельозу,
внаслідок якого розвивається так званий реактивний артрит, що триває місяцями, а деякі люди страждають на діарею кілька місяців після видужання.
Якщо у вас чи дитини симптоми кишкової інфекції – повідомте про це своєму лікарю,
телефоном, зокрема. Лікар скерує ваші дії: це може бути приймання антибіотиків, здача аналізів чи просто запобігання зневодненню, адже легкі форми сальмонельозу минають і
без лікування. Якщо зараження сталося в межах дитячого табору, школи, садочка,
військової частини чи лікарні, про це слід повідомити лікарю закладу, щоб швидко
зупинити поширення інфекції.
Люди можуть заразитися сальмонелами через такі джерела:
харчі тваринного походження: яловичину, курятину, непастеризоване молоко чи яйця;
брудні чи помиті зараженою водою овочі та фрукти;
харчі, яких торкалася брудними руками заражена людина;
контакт зі свійськими й дикими тваринами, фекаліями тварин чи землею, якою тварини
гуляють;
контакт із забрудненими поверхнями, за яким йде торкання обличчя чи харчів;
брак гігієни після туалету чи зміни підгузків;
вживання непастеризованого молока чи забрудненої води.
Виходить так, що заразитися сальмонелами дуже просто і загрози практично всюди,
особливо в дитячих їдальнях, чи за умов затоплення і браку води. Для того, щоб
уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися низки правил.
Як можна запобігти сальмонельозу
– Ні продуктам зі стихійних ринків
– Мийте руки перед вживанням та приготуванням їжі
– Окремі дошки для м’яса та риби
– Термічно обробляйте до повної готовності м’ясо, рибу, яйця та домашній сир