Сальмонели

За результатами моніторингу інфекційної захворюваності  на гострі кишкові інфекції ( далі ГКІ), який проведений фахівцями Смілянського відділення Черкаського міськрайонного відділу ДУ « Черкаський ОЦКПХ МОЗ», за 9 місяців поточного року на територіях  об’єднаних  територіальних громад зареєстровано 23 випадки ГКІ, що в 1,8 разів більше за аналогічний період минулого року. В Балаклеївській СТГ захворіло 8 осіб, Ротмістрівській – 7, Березняківській – 4, по 2 випадки захворювання в Тернівській та Степанківській ОТГ. В структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти складають 73,9 %, сальмонельоз – 26,1. Сальмонельозом захворіло 6 осіб із них 2 дітей  ( в минулому році захворювання на сальмонельоз не реєструвались).  Основна причина виникнення захворювання на сальмонельоз було вживання сирих домашніх яєць.

Сальмонели – це бактерії, які викликають кишкові інфекції: сальмонельоз і

черевний тиф. Розповідаємо, як запобігти цим інфекціям і що робити в разі

зараження.

Сальмонели живуть у кишковому тракті тварин і людей, тому поширюються разом із

фекаліями через ґрунт, водойми, харчі чи будь-які інші забруднені поверхні.

Симптоми сальмонельозу такі: діарея, біль у животі та гарячка, та бувають випадки і

безсимптомного перебігу цієї інфекції. Перші симптоми з’являються протягом трьох діб після        .        зараження і тривають до тижня. Втім, можливий і тяжкий перебіг сальмонельозу,

внаслідок якого розвивається так званий реактивний артрит, що триває місяцями, а деякі   люди страждають на діарею кілька місяців після видужання.

Якщо у вас чи дитини симптоми кишкової інфекції – повідомте про це своєму лікарю,

телефоном, зокрема. Лікар скерує ваші дії: це може бути приймання антибіотиків, здача                аналізів чи просто запобігання зневодненню, адже легкі форми сальмонельозу минають і

без лікування. Якщо зараження сталося в межах дитячого табору, школи, садочка,

військової частини чи лікарні, про це слід повідомити лікарю закладу, щоб швидко

зупинити поширення інфекції.

Люди можуть заразитися сальмонелами через такі джерела:

 харчі тваринного походження: яловичину, курятину, непастеризоване молоко чи яйця;

 брудні чи помиті зараженою водою овочі та фрукти;

 харчі, яких торкалася брудними руками заражена людина;

 контакт зі свійськими й дикими тваринами, фекаліями тварин чи землею, якою тварини

гуляють;

 контакт із забрудненими поверхнями, за яким йде торкання обличчя чи харчів;

 брак гігієни після туалету чи зміни підгузків;

 вживання непастеризованого молока чи забрудненої води.

Виходить так, що заразитися сальмонелами дуже просто і загрози практично всюди,

особливо в дитячих їдальнях, чи за умов затоплення і браку води. Для того, щоб

уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися низки правил.

Як можна запобігти сальмонельозу

– Ні продуктам зі стихійних ринків

– Мийте руки перед вживанням та приготуванням їжі

– Окремі дошки для м’яса та риби

– Термічно обробляйте до повної готовності м’ясо, рибу, яйця та домашній сир