За даними сайту ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за 9 місяців 2023 року в області зареєстровано 5 випадків захворювання на лептоспіроз. Для порівняння: за аналогічний період 2022 року зафіксовано 2 випадки цього захворювання. Захворюваність на лептоспіроз зареєстрована в Уманському районі – 3 випадки та Черкаському районі (с. Ротмістрівка). Усі випадки захворювання пов’язані з риболовлею у потенційно заражених водоймах, прибережна територія яких заселена гризунами.
Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, що протікає з лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом. Різноманітність клінічних проявів ускладнює своєчасну діагностику лептоспірозу, що веде до пізньої госпіталізації та погіршення прогнозу.
Лептоспіроз зустрічається в усьому світі як у сільських, так і міських районах помірного та тропічного клімату.
Це захворювання є професійним фактором ризику для людей, що працюють з тваринами та на сільськогосподарських угіддях, особливо на зволожених місцевостях (на рисових полях, при заготовці сіна тощо), а також працівників служб каналізації, ветеринарів, військовослужбовців. Захворіти можна під час перебування на заражених водоймах (купання, ловля риби тощо).
Ризики інфікування населення в природних та антропургічних осередках, де основними джерелами є гризуни, залишається високими.
Джерело і резервуар збудника інфекції – хворі і перехворілі тварини (найчастіше гризуни), які виділяють лептоспіри із організму в навколишнє середовище з сечею, фекаліями, молоком, а також виділеннями з легенів і статевих органів.
Гризуни є постійними резервуарними носіями лептоспір. У зв’язку з цим гризуни, а також собаки – лептоспіроносії несуть велику епідеміологічну та епізоотологічну небезпеку.
Лептоспіри стійкі до впливу низьких температур (добре зберігаються в замороженому стані), довго живуть у воді, проте дуже чутливі до висушування, сонячних променів, високої температури, кислот і препаратів хлору.
Механізм передачі збудника – аліментарний або контактний. Зараження відбувається при вживанні контамінованої води і їжі, купанні, риболовлі, при сільськогосподарських роботах, роботі у вугільних шахтах, при прямому контакті по догляду за хворими тваринами, при укусі гризунами. Сприйнятливість до лептоспірозу у людей висока. Більшість випадків зараження припадає на літньо – осінній період.
Хвора людина не становить небезпеки по зараженню інших людей. Пряма передача інфекції від людини можлива тільки в разі вродженої інфекції та вигодовуванні дитини грудним молоком.
Лептоспіри потрапляють в організм людини через слизові оболонки травного тракту, а також кон’юнктиву і пошкоджену шкіру, з кров’ю розносяться по всьому організму. Інкубаційний період триває від 1 до 20 діб, частіше – 7-14 діб.
Яких профілактичних заходів необхідно додержуватися :
– купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води;
– бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях;
– при виконанні польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – вдягати гумові чоботи, рукавички;
– забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, воду з відкритих водоймищ.
Якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри, крововиливи в сітківку ока тощо), негайно звертайтесь за медичною допомогою.
Діагностика проводиться шляхом виявлення антитіл проти лептоспір в крові за допомогою високочутливої і специфічної реакції мікроаглютинації.
Антитіла при лептоспірозі з’являються пізно, досягають максимуму на 3-му тижні і пізніше. З метою ранньої діагностики рекомендується дослідження парних сироваток крові.
Не будьте байдужими до свого здоров’я !
Черкаське районне управління Головного
управління Держпродспоживслужби в Черкаській області