ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ГРОМАДИ! РОЗПОЧИНАЄМО СЕРІЮ ДОПИСІВ ПРО КОРИСТЬ СЕЗОННИХ ОВОЧІВ!

ШАНОВНІ  ЖИТЕЛІ  ГРОМАДИ!

РОЗПОЧИНАЄМО  СЕРІЮ ДОПИСІВ  ПРО  КОРИСТЬ   СЕЗОННИХ  ОВОЧІВ!

Іноді здається,  що з настанням  осені  підтримувати  збалансоване  харчування  стає  складніше.  Однак це  не зовсім так!  Адже   Земля  щедро дарує  нам  овочі  навіть  восени.   Тож,  ми все ще  можемо  забезпечувати  себе необхідними  вітамінами  та  корисними  речовинами!

 

Сьогодні  поговоримо  про  про  БУРЯК!

Він не лище  надає  яскравих  кольорів  нашим  стравам,  але й містить  корисні речовини, які  мають  численні  переваги  для  здоров′я – від  підтримки  серцево-судинної  системи  до  покращення  травлення.

То що ж такого корисного містить буряк?

 

ВІТАМІНИ:

 

– ВІТАМІН  С (аскорбінова кислота) – зміцнює імунну систему, підтримує здоров′я  слизових оболонок  і шкіри.

– ВІТАМІН  В9  (фолієва кислота)- важливий  для  утворення  клітин крові, запобігання  анемії.  А також обов’язковий  для нормального  розвитку  нервової  системи плода  під час вагітності.

– ВІТАМІН В6  (піридоксин)- необхідний для  утворення клітин  крові, оптимального  функціонування мозку, підтримки обміну речовин.

– ВІТАМІН  А  у формі бета-каротину, який  підтримує здоров’я  органу зору, шкіри та слизових оболонок.

 

МІКРОЕЛЕМЕНТИ:

 

– КАЛІЙ – регулює  водно-сольовий баланс, підтримує здоров’я серця, сприяє забезпеченню  нормального  серцевого  ритму  та  артеріального  тиску, забезпечує  нормальну  роботу  м′язів.

 

– МАГНІЙ – важливий для  нервової системи, регулює роботу м’язів  і серця, Бере  участь у процесах  синтезу  білків  та  вироблення  енергії.

 

– ЗАЛІЗО – сприяє  утворенню  гемоглобіну, що  необхідно  для  транспортування  кисню  в  крові  і допомагає  запобігти   анемії,  пов’язаної  з  його дефіцитом.

 

– КАЛЬЦІЙ – необхідний  для  здоров’я  кісток  і зубів,  бере участь у скороченні  м’язів  та передачі  нервових імпульсів.

 

– МАРГАНЕЦЬ – важливий  для  утворення  сполучної  тканини, регулює рівень глюкози  та  бере участь у метаболізмі  жирів і вуглеводів.

 

– МІДЬ – допомагає  у засвоєнні  заліза.   Важлива  для  формування  кісткової  тканини  та  нервових  волокон.

ІНШІ  КОРИСНІ  КОМПОНЕТИ:

БЕТАЇН – підтримує роботу  печінки, допомагає у регулюванні  метаболізму  та захищає від  серцево-судинних  захворювань.

 

АНТОЦІАНИ – антиоксиданти, що захищають  клітини від окислювального стресу  та  пошкодження  вільними радикалами.

СМАЧНОГО!   І ДАЙ  БОГ ВСІМ  ЗДОРОВ′Я!!!

 

ЩО    ТАКЕ    БОТУЛІЗМ?

БОТУЛІЗМ – це  серйозне,  потенційно  смертельне  захворювання,  яке  викликане  Clostrіdіum  botulinum, бактерією, яка  виробляє  небезпечний  токсин  (ботулотоксин)  в  умовах  низького  вмісту  кисню.

 

СИМПТОМИ  БОТУЛІЗМУ:

  • виражена  стомлюваність, слабкість,  запаморочення, нудота,  головний біль.
  • початкові симптоми  зазвичай  супроводжуються  зниженням  чіткості зору (неможливо  читати  дрібний текст), «пеленою»  перед очима, сухістю в роті та горлі, а також утрудненням  при ковтанні  та  мовленні;
  • може виникнути  блювота,  закреп,   здуття  живота та  параліч м’язів.
  • ботулізм не  супроводжується  зміною  температури  тіла  чи  втратою свідомості.

 

Домашні  консерви, консервовані або ферментовані продукти є поширеним джерелом  харчового  ботулізму. І їх  приготування  вимагає  особливої  обережності.

Ферментація  (зброджування) —  це  природний  процес бродіння, що  відбувається  під час розкладання  органічної  речовини  за  допомогою  ферментів  або під впливом різних  мікроорганізмів (бактерій).

 

ЩО   ПОТРІБНО   РОБИТИ  ДЛЯ  ЗАПОБІГАННЯ  БОТУЛІЗМУ?

Не  вживайте  їжу  з ємностей, які  представляють  потенційний  ризик розвитку  ботулізму. Зокрема, якщо:

– є здуття  банки

– кришка банки не  не щільно  закрита  і увігнута

– щось витекло з банки

– рідина  бризкає  при відкритті  банки і є  неприємні запахи.

– не  пробуйте  їжу з підозрілих банок. Навіть  незначна  кількість  ботулотоксину  може  бути смертельною.  Якщо  сумніваєтесь – ВИКИНЬТЕ!

— у жодному разі  не збирайте  і не вживайте  мертву рибу.

— не  вживайте  домашню консервацію,  якщо їй  більше одного року.

— не  купуйте на вулицях і ринках  домашні консерви, рибу та м’ясні консерви.

Профілактика ботулізму грунтується на  належній практиці  приготування  їжі, зокрема її консервації  та гігієні. Належному збереження  та  дотримання  правил  гігієни  під час консервування  харчових  продуктів.

 

 

фельдшер санітарний                                  Наталія  ПОЛІЩУК